Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след инцидент с

...
Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след инцидент с
Коментари Харесай

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше неподвижен под рамото след случай с гмуркане, само че му бе вграден чип от Neuralink на Илън Мъск, написа първата си обява в X, употребявайки мисъл.

Това заяви в петък Мъск в X.

" Първата обява в историята, направена единствено благодарение на мисълта, посредством потреблението на импланта Telepathy на компанията Neuralink ", разяснява Мъск като приложи тази обява.

" Twitter спря акаунта ми, тъй като ме намерения за бот, само че X и Илън Мъск го възвърнаха, тъй като това съм аз ", написа Арбо.
 Пациент с мозъчен имплант от Neuralink играе шах, местейки фигурите с мисълта си
Пациент с мозъчен имплант от Neuralink играе шах, местейки фигурите с мисълта си

Имплантът в мозъка има за цел да даде опция на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, употребявайки единствено мислите си

Припомняме, че по-рано тази седмица беше обявено, че Арбо употребява мозъка си, с цел да играе онлайн шах.

29-годишният пациент играе шах на преносимия компютър си като мести курсора благодарение на устройството Neuralink.

Имплантът в мозъка има за цел да даде опция на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, употребявайки единствено своите мисли.

Арбо получи имплант от компанията през януари и може да ръководи компютърна мишка благодарение на мислите си. Той уточни, че новата технология не е съвършена, само че е стъпка в вярната посока. По думите му технологията на Neuralink е трансформирала живота му.
 Neuralink на Мъск вгради мозъчен чип на човек
Neuralink на Мъск вгради мозъчен чип на човек

Пациентът се възвръща

Компанията обаче бе посложена и на напън за инспекция във връзка с нейните протоколи за сигурност.

В края на май предходната година стана ясно, че е получила зелена светлина от Американската организация по храните и медикаментите (FDA) за пускане на първото си клинично изследване върху хора. То се смята като сериозен крайъгълен камък след предходни битки за приемане на утвърждение.

В минимум четири случая от 2019 година Мъск предвижда, че неговата компания за медицински произведения ще стартира тествания в ърху хора за мозъчен имплант за лекуване на тежки положения като парализа и слепота.

Компанията, учредена през 2016 година, потърси утвърждение от FDA едвам при започване на 2022 година - и организацията отхвърли молбата , споделиха седем сегашни и някогашни чиновници пред Ройтерс през март.

FDA уточни няколко опасения на Neuralink, които трябваше да бъдат прегледани, преди да позволи изпитвания върху хора. Основните проблеми са литиевата батерия на устройството, опцията проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикването за безвредно добиване на устройството, без да се поврежда мозъчната тъкан.

Одобрението на FDA пристигна, до момента в който американските конгресмени упорстваха регулаторите да проверяват дали при тестванията върху животни в Neuralink съзнателно са позволени несполучливи и прибързани опити.

Neuralink към този момент е бил обект на федерални следствия.
 Neuralink на Мъск към този момент може да организира опити и с хора
Neuralink на Мъск към този момент може да организира опити и с хора

С мозъчен имплант ще се лекуват тежки положения

На 5 декември генералният контрольор на USDA проверява, по искане на федерален прокурор, евентуални нарушавания на Закона за хуманно отношение към животните, който урежда метода, по който откривателите третират и тестват избрани типове животни.

Разследването също по този начин преглежда надзора на USDA върху Neuralink.

През годините Мъск обществено обрисува упорит проект за Neuralink . В края на предходната година той заяви, че към този момент е толкоз убеден в сигурността на устройствата, че би бил подготвен да ги вгради на личните си деца.

Мъск планува както хора с увреждания, по този начин и здрави човеци бързо да получат хирургически импланти в локални центрове. Тези устройства имат за цел да лекуват редица положения от затлъстяване, аутизъм, меланхолия, шизофрения до позволяване на сърфиране в интернет и телепатия.
 Neuralink на Мъск подготвена да свърже индивида с компютъра с мозъчна интервенция
Neuralink на Мъск подготвена да свърже индивида с компютъра с мозъчна интервенция

Невротехнологичната компания разкри проект да сложи в парализирани пациенти електроди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР